Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/hypnosium.dk/wp-includes/post-template.php on line 317

Hypnose

Hvad er hypnose?

Forestil dig, at du slipper din angst for edderkopper, flyskræk, sukkertrang, eksamensangst eller noget andet som fylder lidt for meget i din hverdag. Hypnose og Hypnoterapi kan hjælp dig af med de udfordringer, som du i vågen tilstand godt kan konstatere er et problem, men ikke kan komme til livs.

Drømmer jeg eller er jeg vågen?

Når du er i hypnose, er du i en tilstand, som hverken kan sammenlignes med at sove, være bevidstløs eller være vågen, men nok nærmest et sted midt imellem.

Men det fortæller ikke det hele tilstanden du er i under hypnose. For selvom du under hypnose ser ud, som om din krop er fuldstændig afslappet og nærmest sover, så sker der samtidig utrolig meget i sindet.

Du kan sammenligne tilstanden med at du ligger i den seng og sover. Nogen kommer ind i rummet til dig og vækker dig for at fortælle om en oplevelse de lige har haft. Du kan høre, hvad vedkommende siger, men du befinder dig i en tilstand, hvor du overhovedet ikke har lyst til at forholde dig til det du får fortalt. Du svarer måske bare med enstavelsesord og har alle mest lyst til at være der, hvor du er, uden at blive forstyrret.

Kommunikation under hypnose

På samme måde kan vi under hypnosen kommunikere. Du kan høre alt, hvad jeg siger og spørger om, men det kan være du blot svarer meget kort og med få ord. Kommunikationen er vigtigt for at kunne behandle.

Den indledende del af hypnosen handler om at få bevidstheden til at træde til side, så kommunikationen foregår med underbevidstheden. Først når hypnosen er ovre, får bevidstheden igen lov til at tage over.

Skærpede sanser

Dine sanser bliver ekstra skærpede under hypnose. Du mister ikke din opmærksomhed, når du er i hypnose. Din bevidsthed arbejder meget mere med dig end når du er vågen. Hypnose kan bedst beskrives som en tilstand, hvor du har adgang til de automatiske processer, som du har tillært dig selv gennem hele livet. Eller sagt med andre ord – under hypnose vil du opleve, at det er muligt at arbejde med og ændre på mønstre og måder du handler på i bestemte situationer. For eksempel kan vi ændre på det, at du bliver bange, når du ser en edderkop eller det at du har svært ved at sige fra i bestemte situationer.

Når du er vågen er din bevidsthed slået til. Bevidstheden hjælper dig med at holde styr på din hverdag og tænke rationelt. Det er her, du har din vores vilje, du tager beslutninger, du sætter mål, er opmærksomme på informationer, og du lader ting ske i rækkefølge.

Hypnosedybde er meget individuel

Det er forskelligt fra person til person, hvor lang tid det tager at komme i dyb hypnose. Det er også forskelligt, hvor dybt man kommer i hypnose – og hvor hurtigt. Alle kan komme i dyb hypnose, men det er ikke alle som tillader sig selv, at det sker. Det er derfor vigtigt, at du selv er indstillet på at komme i hypnose, for at få det bedst mulige resultat ud af behandlingen.

At gå i hypnose er en dagligdags hændelse, som mange oplever i hverdagen som en slags passiv hypnose – dét, at falde i staver, er for eksempel en passiv hypnose. Oplevelsen af at køre bil på motorvejen og pludselige blive bevidst om, at man ikke kan huske de seneste kilometer man har kørt, er ligeledes passiv hypnose.

Hverdagens passive hypnose

At gå i hypnose er en dagligdags hændelse, som mange oplever i hverdagen som en slags passiv hypnose – dét, at falde i staver, er for eksempel en passiv hypnose. Oplevelsen af at køre bil på motorvejen og pludselige blive bevidst om, at man ikke kan huske de seneste kilometer man har kørt, er ligeledes passiv hypnose.

Aktiv hypnotisk kommunikation

Når man bliver hypnotiseret, er tilstanden den samme, men nu er der en AKTIV underbevidst kommunikation mellem dén, der bliver hypnotiseret, og dén, der hypnotiserer. Det gør, at mange ting omkring personens tanker, følelser, holdninger, overbevisninger og adfærd kan ændres med klientens samtykke. Og – ingen kan hypnotiseres imod deres egen vilje.

Hverdagens aktive hypnose

En generel regel er, at alle, der har tillid til den, der skal hypnotisere og kan koncentrere sig om at tælle fra 1-10, har koncentration nok til at kunne hypnotiseres. Der er dog undtagelser. Børn fra cirka 6 år – afhængig af modenhed – kan hypnotiseres. Normalt vil hypnoterapeuter ikke arbejde med psykotiske, udviklingshæmmede eller stærkt paranoide mennesker. Når man bliver hypnotiseret, er tilstanden den samme, men nu er der en AKTIV underbevidst kommunikation mellem dén, der bliver hypnotiseret, og dén, der hypnotiserer. Det gør, at mange ting omkring personens tanker, følelser, holdninger, overbevisninger og adfærd kan ændres med klientens samtykke. Og – ingen kan hypnotiseres imod deres egen vilje.

Hypnose og tillid

En generel regel er, at alle, der har tillid til den, der skal hypnotisere og kan koncentrere sig om at tælle fra 1-10, har koncentration nok til at kunne hypnotiseres. Der er dog undtagelser. Børn fra cirka 6 år, afhængig af modenhed, kan hypnotiseres. Psykotiske, udviklingshæmmede eller stærkt paranoide mennesker arbejder man normalt ikke med i hypnoseterapi.