Sådan skaber man angst

Udgivet af Thomas

Allerede i 1920 undersøgte man, hvordan menneskelig adfærd hænger sammen med tidlige, traumatiske oplevelser. Psykolog John Watson udførte bla. et eksperiment med den 9 måneder gamle baby, Albert. Eksperimentet virkede den gang voldsomt og er siden blevet kritiseret for sin moral og validitet. I dag ville man aldrig aldrig tillade lignende eksperimenter. Men i forhold til hypnose viste forsøget nogle interessante betragtninger. Watson undersøgte bl.a., om Albert var bange for rotter. Albert tog glad og munteret imod de nye legekammerater da Watson præsenterede ham for hvide rotter. Albert var med andre ord ikke født med angst for rotter. Watsons forsøg gik ud på at plante kunstigt skabt angst for hvide rotter. Derfor udsatte han Albert for høje og voldsomme lyde, når Albert greb ud efter en af de hvide rotter. Efter ganske få forsøg lykkedes det Watson at får Albert til at bryde i gråd, når han så en rotte, fordi han forbandt rotten med de skræmmende lyde. På den måde skabte Watson en blivende angst for hvide rotter hos Albert. Hver gang Albert efterfølgende så en hvid rotte, brød han i gråd.

I Watsons forsøg var der tale om en kunstigt skabt angst, men det er i princippet det samme der sker for tusindvis af mennesker, som opbygger angst for rotter, edderkopper, lukkede rum, tandlæger, flyrejser osv.

Uanset om angsten er skabt under kontrollerede forhold eller om den er opstået på naturligvis, kan hypnose anvendes til at fjerne angsten. Vel at mærke permanent på nøjagtig samme måde som den opstod permanent hos Albert.

Ingen af os er født med angst, men en hændelse eller episode i ens liv kan plante angst for en bestemt genstand, oplevelse eller tilstand. Hypnosen kan fjerne angsten igen, hvis du tillader dig selv at finde frem til den oplevelse, episode eller hændelse, som i sin tid udløste angsten.

Det er nemt, enkelt og smertefrit … og livet bliver så meget lettere.

Kilde: ”Pavlov´s Dog” af Adam Hart-Davis